- 1. V stredoveku objavili Kanárske ostrovy aj Feníčania, Gréci a Kartagínci, ale svôje pôvodné pomenovanie dostali až od Rimanov: Nivaria (Tenerife), Canaria (Gran Canaria), Pluvialia (Lanzarote), Ombrion (La Palma), Planasia (Fuerteventura), Iunonia (El Hierro) és Capraria (La Gomera).
2. Tenerife je najväčším a najľudnatejším z pomedzi Kanárskych ostrovov. Fuerteventura svojou veľkosťou predbehla Gran Canariu, druhý najľudnatejší ostrov.
3. V stredoveku, keď Európania len začali objavovať Kanárske ostrovy to bolo ešte guanchská zem. Guanchovia prišli na ostrovy okolo roku 1000, alebo o niečo skôr, ich potomkovia sú dnešný v Afrike žijúci kmeň Berberov.
4. V Španielskej ríši boli Kanárske ostrovy dôležitou zastávkou na ceste do Ameriky. Ostrovy a z nich najmä Gran Canaria, boli poslednou „zastávkou“ pred dlhou cestou. Navyše tu prevládajúci vietor pomohol námorníkom v plavbe cez Atlantik.
5. Najtypickejším jedlom kanárskej kuchyne je Mojo Canario (Moho) v podstate ide o dve omáčky. Jedna je zelenej a druhá červenej farby. Mojo Verde sa pripravuje zo zelenej papriky, petržlenu, oleja, cesnaku, octu, soli a koriandra. Mojo Rojo – červená omáčka z červenej papriky sušenej v La Palma, cesnaku, vínneho octu, oleja, soli a kmínu. Podávajú ju predovšetkým k mäsovým pokrmom, kým Mojo Verde je ponúkaná skôr k rybacím jedlám. Štipľavá červená omáčka sa volá mojo picó. Tento recept tvorí základ pre kubánsku Puerto Rico omáčku a pre mojo venezuelskú omáčku.