Ešte som sa nestretla s niekým, komu by nechutili vráskavé zemiaky a mojo omáčka, ale kuchyňa Kanárskych ostrovov má v sebe, ako len slané zemiaky s dvoma druhmi omáčok. Od steakov až po plody kaktusu, je tu 9 dobrôt, ktoré sa oplatí ochutnať počas návštevy ktoréhokoľvek z Kanárskych ostrovov.

Banán

Zabudnite na banány, ktoré ste doteraz jedli doma! Banány v obchodoch sa oberajú ešte za zelena,  a preto nikdy nebudú dosť sladké. Kanársky banán je menší a bacuľatejší, oproti domácim a aj jeho chuť je o veľa sladšia.

 Pre zmenu poradia pesničiek použite funkciu ťahaj a pusť.

Denné menu

Domáci obyvatelia, radi obedujú v baroch a reštauráciách. Často je na jedálnych lístkoch vidieť “Menú del dia” čiže denné menu. Čo vo väčšine prípadov zahŕňa jeden nápoj, jedno predjedlo, jedno hlavné jedlo a jeden dezert, alebo kávu. Odporúča sa vybrať si podľa chuti aspoň dve predjedlá a dve hlavné jedlá.

9 dobrôt, ktoré musíte na Kanárskych ostrovoch ochutnať

Plody kaktusu

Plody kaktusu existujú v mnohých formách a farbách. Malé, žiarivo červené sa volajú „tuno indio” a využívajú sa na prípravu džemov a likérov. Väčšie zelené, žlté, oranžové alebo červené sa po ošúpaní konzumujú, najchutnejšie sú vychladené.

9 dobrôt, ktoré musíte na Kanárskych ostrovoch ochutnať

Flan de la casa

Flan je v podstate vajíčkový krém. Zmiešaný s keksom, karamelom, často krát je podávaný na vrchu so šľahačkou.

9 dobrôt, ktoré musíte na Kanárskych ostrovoch ochutnať

Polvitos Uruguayos

Dezert, ktorý napriek svojmu menu neprišiel na Kanárske ostrovy z Uruguaju, ale domácich si rýchlo získal. Dezert je tak obľúbený, že ho môžete ochutnať takmer v každej reštaurácii. Polvitos je niečo podobné ako cheesecake, ktorý je vrstvený keksíkom a šľahačkou, a dochutený sladkým kondenzovaným mliekom na vrchu zdobený pálenou rozdrobenou penou. Bohatá, ale ľahká sladkosť.

Polvitos Uruquayos prvý krát pripravili na Gran Canarii v reštaurácii Novillo Precoz a veľmi rýchlo sa stal favoritom medzi dezertami.

9 dobrôt, ktoré musíte na Kanárskych ostrovoch ochutnať

Steak

To, že domáci obľubujú steaky je úzko spojené s ich väzbami na Južnú Ameriku. Na Kanárskych ostrovoch si môžete vychutnať ozaj výborné steaky, najlepšie steak reštaurácie majú v ponuke čerstvé dovozové mäso zo Španielska, Uruguaju, alebo Argentíny. Ak si chcete dať skutočne dobrý steak navštívte reštauráciu, ktorá sa špecializuje na steaky a nezabudnite sa čašníka opýtať odkiaľ mäso pochádza.

9 dobrôt, ktoré musíte na Kanárskych ostrovoch ochutnať

Chipirones con mojo verde

Malá chobotnica so zelenou mojo omáčkou: menej známa pochúťka Kanárskych ostrovov!

9 dobrôt, ktoré musíte na Kanárskych ostrovoch ochutnať

Kozí syr

Kozí syr patrí medzi najvýznamnejšie exportné tovary kanárskych ostrovov: je skvelou voľbou ku grilovaným kačacím prsiam, alebo len tak samostatne. Na výber máte z veľkého množstva príchutí: od mäkkého „queso tierno” cez Valsequillo údený syr, ktorý je najlepšou surovinou pre grilovaný syr až po tvrdý syr, ktorý domáci strúhajú na vrch jedál ( tak ako taliani parmezán).

9 dobrôt, ktoré musíte na Kanárskych ostrovoch ochutnať

Bienmesabe canario

Na Kanárskych ostrovoch a teda najmä na Gran Canarii a Tenerife rastie veľa mandľových stromov. Dezert je sladký, z mletých mandlí, medu, vajíčok a citrónovej kôry. Sladkosť pôvodne pochádza od arabov, ale domáci je ešte „vyšperkovali” porciou vanilkovej zmrzliny alebo keksom.

9 dobrôt, ktoré musíte na Kanárskych ostrovoch ochutnať

Dobrú chuť!