Mnohí radi objavujú nové, miestne chute počas svojej dovolenky. Dobrodružstvo, túžba po spoznávaní nových miest je hnacím motorom turistov. Káva patrí pre väčšinu z nás k raňajším rituálom, ale rovnako dôležité môže byť a spoznávanie miestnych tradícií.
Ak cestujete do vzdialenej krajiny, možno ešte viac túžite spoznať jej všetky poklady, ochutnať tradičné jedlá, zapadnúť medzi domácich, obdivovať prírodné a architektonické krásy. K tomu aby ste spoznali obyvateľov Kanárskych ostrovov je potrebné zmapovať miestne kofeínové nápoje: ráno sú všetky kaviarne plné do roboty sa ponáhľajúcich kanárčanov.
Voľakedy patrili Kanárske ostrovy medzi dôležitých pestovateľov kávy, avšak nízka cena kávy z Vietnamu a Brazílie podstatne znížila miestnu produkciu. Dnes sa káva pestuje predovšetkým na Gran Canarii, ale jej cena je taká vysoká, že sa v žiadnom prípade nemôže stať súčasťou všedných dní. Ale ani káva z dovozu, nič nemení na zvykoch domácich a do dnešných dní až 99 percent z nich začína deň kávou.
To, že káva po španielsky je „cafe” viete iste aj vy a možno ste už počuli aj pojem “cafe con leche”. Popri káve s mliekom je ešte najčastejšie žiadaná cafe con leche leche. Nejde o žiadnu špecialitu, v podstate ku káve s mliekom Vám ešte navrstvia kondenzované mlieko a vďaka tomu máte svoj raňajší nápoj sladký aj bez cukru. Ak však túžite po skutočných kávových špecialitách, pomôžeme Vám sa v nich ľahko zorientovať.
Aj napriek tomu, že pre Kanárske ostrovy je turizmus a samozrejme aj turisti veľmi dôležití a preto sa vo väčšine reštaurácií dohovoríte po anglicky a nemecky, môže sa stať, že natrafíte aj na také miesta kde sa bez základných španielskych slov nezaobídete. Toto Vám, ale nemusí zabrániť si objednať a užívať si domácu pohostinnosť. Zozbierali sme pre Vás takmer všetky druhy káv s ktorými sa na Kanárskych ostrovoch môžete stretnúť: oplatí sa ich pre cestou trošku preštudovať, aby ste aj v prípade anglicky hovoriaceho čašníka zožali obdiv pri objednávke!
Cafe Solo: (ká-fé so-lo) – jednoduchá presso káva
Cafe con Leche: (ká-fé kon leče) káva s veľkou mliečnou penou
Leche Leche alebo Cafe con Leche Leche: (leče-leče alebo ká-fé kon leče-leče) – káva, na spodku kondenzované mlieko, a na vrchu mlieko
Cortado: (kor-ta-dó) –káva s trochou mlieka. Často sa opýtajú či natural/normal? To preto, že keď si vypýtate cortado leche – dajú doň viac mlieka, kým cortado leche leche – Vám prinesú s kondenzovaným mliekom.
Carajillo: (ka-rá-hí-jo) – káva (s trochou) miestneho rumu, ale pozor sú miesta kde Vám do pohára nalejú rum a kávu v pomere 1:1!
Cafe con Hielo: (ká-fé kon i-e-ló) – espresso, servírované s veľkým množstvom ľadu v osobitnom pohári. V podstate ide o “sprav si ľadovú kávu”
Cafe Asiatico: (ká-fé á-si-á-ti-ko) – káva so škoricou, s kondenzovaným mliekom a pobláznená s trochou miestneho rumu, alebo brandy.
Leche Manchada: (leče mán-čá-dá) – mliečna pena s trochou kávy
Cafe Descafeinado: (ká-fé des-ka-fi-ná-dó) – bezkofeínová káva
Barraquito: (bar-ra-kí-tó) – káva s mliekom, kondenzovaným mliekom, likérom, mliečnou penou a s trochou citrónovej kôry. Káva typická pre Tenerife, objednávajte si ju len na tomto ostrove, na iných ostrovoch by sa mohli dokonca uraziť!
Nech si vyberiete ktorúkoľvek z káv počas Vašej dovolenky, garantujeme Vám, že keď čašník bude počuť len toľkoto slov v španielčine obslúži Vás s veľkým úsmevom.