Pomaly to bude 20 rokov, čo som prvý krát prišla na Tenerife. Ochutnala som Barraquito kávu, a to v jednej malej dedinke nedaľeko od Garachico, presnejšie s výhľadom na Garachico. Podľa domácich sa šíri legenda o jej zrodení, ktorá je podložená aj historikmi. Jeden muž hľadal takú kávu, ktorá by presne naplnila jeho chute. Preto povedal barmanovi, ak mu teraz urobí najlepšiu kávu, tak do konca života ostane jeho pravidelným hosťom. O tejto legende pomenovali kávu, Barraquito, ktorá sa odvtedy stala symbolom ostrova Tenerife.

Barraquito – špeciálny, vrstvený horúci nápoj, ktorý obsahuje kávu, spenené mlieko, sladké kondenzované mlieko, škoricu, citrón a pomarančový likér. Kávu je možné vychutnať si aj v nealko verzii, nazýva sa „ káva leche leche“, ktorá sa pripravuje so speneným a kondenzovaným mliekom.

Ingrediencie: (1 osoba)Radi-by-ste-ochutnali-zchute-Kanárskych-ostrovov-Barraquito-káva z Tenerife

  • 1 káva espresso
  • 2 lyžice kondenzovaného mlieka, sladké
  • 2 lyžice likéru 43 (tento je možné dostať na Tenerife)
  • Spenené mlieko
  • Trocha citrónovej kôry
  • Štipka škorice

Príprava:

Na spodok pohára nalejte trochu kondenzovaného mlieka. Pridajte k nemu likér 43 a speňte mlieko. Nalejte jednu dávku espressa na vrch likéru a potom spenené teplé mlieko. Na ozdobu pridajte kúsok citrónovej kôry a nezabudnite ani na kúsok škorice.

Káva bude pripravená správne vtedy, keď sa všetky vrstvy pekne oddeľujú od seba. Pri vrstvení Vám pomôže dlhá rukoväť lyžice, ktorou budete postupne pridávať rozdielne ingrediencie.

Pozrite si video o tom, ako túto kávu pripravuje profesionál z Tenerife:

Szilvia Raáb

ViaSale Travel, špecialista na Kanárske ostrovy & Madeiru