Šéfkuchári tvrdia, že aj vďaka gastronómii môžete spoznať a pochopiť dušu a svet ľudí. Platí to aj pre Kanárske ostrovy, ako ich históriu tak aj kultúru. Ostrovy s neskutočne krásnymi plážami ponúkajú okrem morských plodov širokú ponuku miestnych špecialít. Chute Kanárskych ostrovov v sebe skrývajú dušu Afriky, Španielska a Južnej Ameriky.
Nechajte sa unášať chuťami tejto fantastickej kuchyne!
Mojo canario
Táto špeciálne ochutená omáčka má dve formy: červenú a zelenú, ktorých chute sú vynikajúce zvlášť, alebo aj spolu. Základnými surovinami sú cesnak, olivový olej a červená resp. zelená paprika. Túto klasickú omáčku Vám ponúknu takmer ku všetkým jedlám na ostrovoch. Najlepšie nájdete v reštauráciách mojo canariot , alebo na trhoch, v obchodoch kúpené sa chuťovo nedajú ani len porovnať s doma vyrobenými.
Papas arrugadas
Papas arrugadas sú miestne zemiaky, alebo aj Kanárske zemiaky, ktoré Vám ponúknu ako prílohu, alebo hlavné jedlo. V šupke uvarené zemiaky, varia s veľkým množstvom soli, po zliati vody sa pridáva ďalšia soľ, kým sa nevpije vlhkosť. Podávané s omáčkami mojo rojo a mojo verde vznikne veľmi jednoduché, ale chutné jedlo, ktoré odzrkadľuje klasický a skromný kanársky život.
Almogrote
Almogrote je nátierka z tvrdých syrov, papriky, olivového oleja a cesnaku, ktorá sa podáva najmä k hriankam. Jedlo pochádza z La Gomeri je štipľavé a korenisté.
Zdroj: lacocinadeevastyle.blogspot.com.es tu nájdete aj recept!
Gofio
Je veľmi všestranné jedlo, ktoré sa podáva k polievkam, omáčkam, alebo aj k zmrzline. V podstate ide o praženú obilninovú múku, ktorá hrala dôležitú úlohu v jedálničku miestnych obyvateľov, najmä počas horších časov, pretože je zdrojom vitamínov, vlákniny a bielkovín.
Ropa vieja
V španielsku je niekoľko jedál s veľmi divným názvom, toto by sa dalo preložiť ako staré šaty. V podstate to znamená, že ide o jedlo pripravené zo zvyškov, v tomto prípade sa využili základné suroviny z puchero.
Na Kanárskych ostrovoch je ropa vieja obľúbeným jedlom, napriek tomu, že jeho príprava je časovo náročná. Toto jedlo má mnoho variácií, či už v závislosti od ostrova, alebo dediny ponúka iné a rozmanité chute. Aj toto jedlo má svoju americkú verziu a dokonca aj národné jedlo Kuby sa takto volá a samozrejme sa aj chuťovo podobá na kanársku verziu.
Sancocho canario
Táto miestna špecialita je najlepším dôkazom, kam všade sa dostala kanárska kultúra za posledné storočia. V Latinskej Amerike má každý štát svoje vlastné Sancocho,, ale základ receptu sa nemení: v celosti uvarená ryba, sladké zemiaky, gofio. Toto jednoduché a zdravé jedlo môžete zdokonaliť pridaním mojo picó.
Bienmesabe canario
Bienmesabe canario je klasickým kanárskym dezertom, ktorý sa pripravuje z mandlí, vajíčok, cukru a citrónu. Základom dezertu pripravovaného na Kanárskych ostrovoch je klasický španielsky dezert bienmesabe antequerano.
Vína
V 16. storočí bolo na Kanárskych ostrovoch vysadených mnoho viníc, ktoré sa veľmi dobre ujali v sopečných pôdach. Výsledkom tejto práce je veľa kvalitných kanárskych vín. Oplatí sa ich ochutnať!